Na čo si dať pozor, ak ide o sadenie hrozna

Škodcovia hrozna
zdroj: gettyimages.com
...

Hrozno je dar prírody a liek na mnohé choroby. Vinárska tradícia na Slovensku je viac ako bohatá. Aj my by sme mali zachovať odkaz predkov a pestovať dobré a kvalitné hrozno, avšak bez chémie. Prírodné hnojivá sú totiž častokrát účinnejšie, než agresívna syntetika.

Pozor hlavne na škodce

Chémia je cestou skazy. Ukazujú to aj posledné zistenia z oblasti vinohradníctva. Škodce, ohrozujúce vinice, si totiž postupom času na postreky zvykli a sú voči nim imúnne. Chemické prípravky vyhubia nielen parazity, ale zničia aj hmyz, ktorý je vo viniciach potrebný. Znížením množstva umelých prípravkov by sme pomohli prírode a obnove prirodzených bojovníkov voči škodcom.

Východiskom je pôda Ochranu proti múčnatke a iným škodcom zahájte v pôde. Zaktivizujte pôdu a prebuďte rastlinky k životu. Dodajte živiny v podobe kompostu, medzi riadky viniča zasaďte bylinky, odpudzujúce parazity, nasaďte ku koreňom viniča huby, ktoré ich prebudia k životu. Rastliny začnú prijímať viac vody a prirodzene sa brániť útokom parazitov.

Prirodzená chuť vína
Ak vymeníte chemické prípravky za prírodné, zmenu spozorujete aj v kvalite vína a pri jeho samotnej príprave. Prírodné látky urýchľujú kvasenie a ponechávajú vínu prirodzenú chuť aj vôňu. Naopak, chemické prípravky chuť vína upravujú. Pri prírodných látkach nemusíte riešiť žiadnu ochrannú dobu, víno alebo mušt môžete konzumovať kedykoľvek.

Na múčnatku postačí olej Hubové ochorenia zničíte aj bez chemických prípravkov, nahradia ich špeciálne hnojivá. Ak je to naozaj nutné, chemická podpora je možná. Východiskom prírodnej liečby je zmes síry a kokosového oleja. Naozaj účinná bude len pri dostatočne skorej aplikácii. Olejová zložka zneškodní múčnatku a bór sa postará o kvitnutie rastlín.

Pozrite si záhradné ručné náradie v týchto e-shopoch:

Botrytída Pleseň sivá je aj v súčasnosti pomerne podceňovaná. Ide o hubové ochorenie, ktoré je vo väčšine vinárskych veľmocí vnímané veľmi negatívne. Najviac totiž vplýva na kvalitu hrozna aj vína. Prírodným liekom je, už spomínaný, kokosový olej s bórom.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: