Pestovanie bazalky

8. októbra 2019
Pestovanie bazalky

Bazalka. Bylinka, ktorá nie je výnimočná iba svojou prenikavou vôňou, ale taktiež aj blahodárnymi účinkami pre náš organizmus. Obsahuje široké spektrum minerálov, prospešných látok a vitamínov a niektorí ju považujú za dokonalú bylinku. Poďme si povedať niečo o tom, ako pestovať bazalku.

Zázračná bazalka

Bazalka je rastlina nenáročná na pestovanie, čo je určite jej veľké pozitívum. Dá sa pestovať na záhrade, rovnako ako aj v byte, je možné ju vypestovať zo semienok alebo kúpiť v kvetináči už vyklíčenú. Možností je veľa. Azda najnevyhnutnejšou podmienkou pre pestovanie bazalky je slnko. Ak ju nepestujete na záhradke, stačí ju dať na okno, kde bude mať rovnaký prísun svetla aj tepla. Prakticky, môžte si ju dať kamkoľvek, kam dopadá aspoň 6 hodín slnečného svetla denne. Čím viac slnka príjme, tým bude mohutnejšia a bohatšia. Pokiaľ je možnosť, dajte ju na východnú stranu, pretože tam ju nespáli ostré popoludňajšie slnko.

Najčastejšie pestovanou odrodou je bazalka veľkolistá. Vo vhodnom prostredí dosahuje výšku až 40 a viac centimetrov a je veľmi produktívna. Má rada teplé počasie, chlad a mráz jej ublíži. Semiačka môžeme vysievať von, keď je pôda teplá a teplota ovzdušia neklesá pod 18 stupňov Celzia, preto sa často vypestúvajú priesady v interiéri alebo fóliovníku pod svetlom. Vysadiť ich môžeme o 4 až 6 týždňov v čase, keď nehrozí žiaden mráz. Semiačka aj priesady bazalky ocenia kompostom obohatenú pôdu a priame slnko. Nezabúdajte na pravidelnú zálievku, ale pôda by nemala byť prevlhčená.

Polievanie
Pre pestovanie bazalky je neodmysliteľnou súčasťou aj správne polievanie. Má rada vlhkú pôdu s neutrálnym pH –  ideálne je polievať ju ráno aj večer, avšak nie tak, aby bola pôda premočená, pretože vtedy nám korienky začínajú hniť. Nepolievame celú rastlinu, iba pôdu. Je extra citlivá na teplotu, preto ju netreba výrazne meniť ani sa neodporúča presádzať rastlinu z exteriéru do interiéru, najviac jej vyhovuje teplota okolo 21-25°C.

Sadenie
Zo siatím semienok by sa malo začať šesť týždňov po poslednom mraze, čo je zväčša okolo marca. Treba zvoliť organickú pôdu, je vhodné primiešať do pôdy trošku hnoja, čo zaistí vzdušnosť aj živiny. Semienka nezatláčame hlboko do pôdy, stačí ich dať do hĺbky 1-1,5 cm. Táto rastlina je známa aj tým, že rýchlo klíči. Keď už vyženie zopár lístkov, môžme ju presadiť do väčšieho kvetináča a to tak, že jemne chytíme za stonku v spodnej časti a opatrne vytiahneme. Dávame pritom veľký pozor na korienky, ktoré sa nesmú poškodiť.

Rozmnožovanie bazalky
Keď nám rastlina vyrastie, môžeme si ju namnožiť. Ako veľa iných rastlín, tak aj bazalka kvitne. Množenie je jednoduché, stačí odstrihnúť časť rastlinky, ktorá kvitla, ponoriť stonku do vody a počas týždňa by sa mali vytvoriť korienky. Je lepšie zbierať lístky bazalky pred tým, ako vykvitne. Tiež sa odporúča po vykvitnutí kvet odstrihnúť, tak sa energia, ktorú by rastlina využívala na kvitnutie, využije na tvorbu nových lístkov. Pre guľatý tvar rastliny ju treba zastrihávať, inak vám narastie do výšky, niekedy aj pol metra (závisí od druhu). Lístky zastrihávame postupne, nie naraz a to tak, že odstrihneme lístok tesne nad bodom, kde sa spájajú dva listy. Bazalka ideálne spolunažíva s rastlinami ako sú napríklad paradajky či petrlžlenová vňať. Niektorí ľudia dokonca hovoria, že paradajky chutia lepšie, ak pri nich rastie bazalka. Taktiež sa jej darí vedľa harmančeka, hlávkového šalátu alebo vedľa oregána. Čo určite oceníte, najmä v lete, je fakt, že bazalka má schopnosť odháňať komáre, kvôli jej prenikavej aróme.

zdroj: gettyimages.com

Zber
Bazalka je pripravená na zber, keď dosiahne výšku približne 15 centimetrov. Optimálne by sme ju mali strihať, respektíve rezať, ráno po vyschnutí rosy a tesne nad listovým uzlom. Môžeme ju použiť čerstvú alebo v plastových vreckách uložiť do mrazničky.V prípade, že máme viac nazbieranej bazalky ako vieme použiť, môžeme ju vysušiť. Pre udržanie kvality ju zavesíme hore „nohami“ do tmavej, ale dobre vetranej miestnosti. Vysušené rastliny uložíme do vzduchotesných nádob.

Škodcovia
Najčastejšími škodcami bazalky sú vošky, slimáky a chrústovec japonský. Ich výskyt znížime pravidelným odstraňovaním buriny, odumretých častí rastlín a nečistôt. Samozrejme, ak chceme bylinku konzumovať, mali by sme sa úplne vyhnúť chemickému zásahu, radšej zvoľme prírodné alternatívy. Napríklad, proti škodcom nasaďme užitočný hmyz, ktorý ich ničí. Ako ochrana pred bežnými chorobami dobre fungujú organické fungicídy, napríklad roztoky medi a síry. Použime ich čo najskôr po prvých príznakoch.

Využitie v kuchyni
Klasická veľkolistá odroda bazalky je obľúbená v ázijskej aj v talianskej kuchyni. Je tiež známa ako hlavná zložka pesta. Skvelá je na cestoviny, v šalátoch, v paradajkovej polievke, v zapekaných zeleninových jedlách. Ak zmiešame bazalku s maslom, dostaneme chutné bylinkové maslo. Používa sa aj do smoothie nápojov.  Ak chcete mať bazalku k dispozícii nepretržite, oplatí sa robiť postupné výsevy. Navyše, ak jej naraz zasadíte veľa, nestihnete ju skonzumovať alebo spracovať. Keď ju vysievate priebežne celé leto, máte stabilnú zásobu chutnej a zdravej bylinky.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať:

Páčil sa Vám článok?