Pestovanie paradajok

9. augusta 2019
Pestovanie rajčín
zdroj: pinterest.com

Paradajky alebo aj červené zlato. Aspoň takto označujú túto plodinu známi šéfkuchári. Ako sa pestuje? Čo všetko k tomu potrebujete a aký je vlastne “overený” postup? V nasledujúcom článku vám prinášame niekoľko tipov a inšpirácií.

V našich podmienkach poskytnú plody z predpestovaných priesad. Potrebujú na to dostatok tepla, svetla, vody aj živín. Treba sa o ne starať, aby im neškodili buriny a neoslabovali ich vyrastajúce zálistky. Keď dostanú všetko, čo potrebujú, budú rodiť až do prvých mrazov.

Vitamínová bomba

Vzhľadom na dĺžku vegetačného obdobia, treba rajčiaky najskôr predpestovať. Dopestovanie priesad trvá približne dva mesiace, takže s vysievaním môžete začať už koncom februára, no lepšie je počkať do polovice marca. Po vzídení rastlín je dobré vyvetrať priestor na teplotu pätnásť stupňov, ktorá podporí tvorbu koreňového systému. Len čo sa vytvoria pravé listy, cez deň udržujte teplotu na úrovni asi dvadsaťpäť stupňov, no počas noci opäť na pätnástich. Takto sa oddiali kvitnutie.

Dostatočné svetlo To je základ zdravého rastu. Za zníženého prístupu svetla nie sú rastliny len vytiahnuté, ale majú aj málo pukov, ktoré navyše opadávajú. Zavlažujte ich pravidelne, pričom potrebu vody určíte podľa vlhkosti substrátu, ktorý by mal byť viac suchý ako mokrý. Na hnojenie sú náročnejšie, ako napríklad mrkva, keďže patria do prvej trate, ale zvládnuť sa to dá. Na rast potrebujú dostatok vody v pravidelných intervaloch a, samozrejme, vzduch ako prevenciu chorôb. Vždy sa vám však odvďačia za starostlivosť množstvom plodov.

Prerastené priesady Ak ste boli nedočkaví a vysiali ste paradajky koncom januára, určite máte doma príliš vyrastené sadenice. Nemusíte však zúfať a pokojne ich vysaďte do záhrady. Vykopete hlbokú jamu a nalejete do nej cca päť litrov vody. Nie studenej, aby rastlina nedostala šok. Následne na nej odstráňte spodné listy. Vložte ju do jamy a jemne ohnite, potom už stačí len prihrnúť, opätovne zaliať a ešte pridať trochu zeminy, nech sa nevytvorí prísušok. Pri vysádzaní je dobré umiestniť k priesade oporu a priviazať ju, aby sa nezlomila.

Vysádzanie Paradajky patria k teplomilným druhom zeleniny, preto sa s ich vysádzaním netreba ponáhľať. Počkajte, kým pominie riziko neskorých jarných mrazov, ktoré by mali definitívne pominúť po troch zmrznutých v polovici mája. Optimálna teplota na pestovanie sa pohybuje okolo 22 °C. Teploty pod 12 °C už zastavujú rast, rovnako sú nebezpečné aj horúčavy nad 35 °C. Pôda, do ktorej rajčiak vysadíte, by nemala byť stále premokrená, s nízkym či príliš vysokým pH, bez živín. Najlepšia je priepustná pôda, bohatá na humus a živiny. Ideálne pH je blízko neutrálnej hodnoty, čiže mu neškodí mierne kyslé ani mierne zásadité prostredie (pH 5,5 až 7,0). Pri vysádzaní použite širší spon, asi 60 cm pre rajčiaky pestované pri opore (kolíkoch, tyčiach). Kríčkové a nízke rajčiaky môžu byť k sebe bližšie, asi na vzdialenosť 40 cm. Nič nepokazíte ani širším sponom, výsadba bude vzdušnejšia.

Postup

  • priesadu vysaďte čo najhlbšie a po prihrnutí pôdu dobre pritlačte, nech po zaliatí nevznikne jama
  • po vysadení ešte raz rastlinku výdatne zalejte. Najlepšie priamo ku koreňom a nie na listy
  • môžete na ňu navliecť plastovú fľašu s odrezaným hrdlom, bude ju chrániť pred prípadným vetrom

Vylamovanie zálistkov Na rajčiakoch s neukončeným rastom stonky, ktoré určite potrebujú oporu, treba pravidelne vylamovať zálistky. Tie sa tvoria v pazuchách listov. Robí sa to preto, aby sa rastlina zbytočne neoslabovala. Zo zálistkov sa tiež môžu tvoriť plody, ktoré už rastlina nevládze vyživiť a dlho trvá, kým vôbec dozrú. Ďalší dôležitý úkon je zabezpečiť, aby sa spodné listy a plody nedotýkali pôdy. Práve vtedy sa na nich ľahšie usídli fytoftóra, ktorej vyhovuje vyššia vlhkosť v nevzdušnom priestore. Ak pestujete kríčkové rajčiaky, zálistky sa nevylamujú. Vašej pozornosti by nemali uniknúť ani buriny a kontrola zdravotného stavu rastlín.

V čase dozrievania Zber paradajok nie je žiadna veda. V plnej sezóne si treba počkať, kým sčervenejú, vtedy sú dostatočne sladké a neobsahujú škodlivé množstvo solanínu. Samozrejme, že pri odrode zafarbujúcej sa v konzumnej zrelosti do tmavej až čiernej farby či pri takej, ktorá je v zrelom stave intenzívne zelená, čakať na červenú nebudete. Ak sa vám podarilo dopestovať príliš veľa plodov a neviete, čo s nimi, určite neotáľajte a spracujte ich. Vyskúšali ste už paradajkový džem? Chutí znamenite. S postupným ochladzovaním na jeseň klesá aj množstvo slnečných lúčov a s ním aj červených paradajok. Na konci sezóny je najlepšie zastaviť rozbujneným rastlinám rast zaštipnutím vrcholu stonky. Nové plody sa prestanú tvoriť a tie nasadené dozrú. Určite však ostanú aj viac-menej nedozreté. Tie pozberajte a dajte na okenný parapet, kde sa opiera slnko. Rastlinu môžete donútiť k dozretiu plodov aj miernym šokom. Korene rajčiakov siahajú do hĺbky aj jedného metra a do šírky aj štyridsať centimetrov. Na konci sezóny vezmite do ruky starý nôž alebo ostrý rýľ. Vyrežte kruh okolo stonky vo vzdialenosti asi päť centimetrov, do hĺbky dvadsať centimetrov. Rastlinu takto vyprovokujete k urýchleniu dozretia posledných plodov. Na začiatok to však vyskúšajte len na jednej rastline.

Paradajky vo vreci Chutné rajčiaky sa dajú dopestovať na balkóne nielen v nádobe, ale priamo vo vreci so substrátom. V črepníku vám ostane miesto na kvety.

  • V záhradných centrách je možné zakúpiť si špeciálne vrecia s naznačeným otvorom, ktorý stačí vyrezať a môžete sadiť. Ak také nezoženiete, vystačíte si s klasickým vrecom substrátu, ktoré zrežete na kratšej strane a vysadíte doň priesadu. Rastlina bude mať viac miesta na korene
  • Ani na balkóne nezabúdajte na odstraňovanie zálistkov. Tu je to obzvlášť dôležité, pretože rastlina má obmedzený priestor okolo seba, ako aj na koreňový systém. Rovnako sú limitované aj živiny. Nezabudnite ani na oporu
  • Pravidelná závlaha je na balkóne kľúč k úspechu. Napriek tomu, že plastové vrece dokáže udržať vlhkosť, substrát v ňom rýchlo stráca vodu. Vždy pred polievaním skontrolujte, či je zálievka potrebná, aby ste korene „neutopili”. Prihnojiť ich môžete hnojivom na kvet a plod

Zopár tipov na kvalitné plody

  • Nevysádzajte ich príliš skoro do nevyhriatej pôdy, pretože nízka teplota znemožní rastline príjem fosforu a listy sa v dôsledku toho sfarbia do fialova
  • Snažte sa rajčiaky neprehnojiť dusíkom, ktorý je zodpovedný za tvorbu vegetatívnych častí rastlín. Ak by ste ich prehnojili, budete mať viac listov ako plodov, ktorým hrozí vyššia náchylnosť na fytoftórovú hnilobu. Plne postačí organické hnojivo alebo komplexné hnojivo určené na podporu kvitnutia a tvorby plodov
  • Zalievajte prúdom vody k báze rastliny, nech čím skôr prenikne ku koreňom. Je to dobrá prevencia chorôb. Nezabudnite ani na skyprenie pôdy po obschnutí
  • V chladnejších oblastiach môžete paradajky nastielať. Použiť sa dá netkaná textília alebo kompost či slama
  • Vysejte k nim aksamietnice, ale nie hocijaké. Na problémy s háďatkami je ideálna aksamietnica rozložitá. Pestujte ju v hojnom počte aspoň tri mesiace a potom ju zaorte. Iný spôsob je vysadiť ju k rajčiakom a nechať kvitnúť

Kúpené priesady Ak si priesady paradajok kupujete, všímajte si čistotu, intenzívne sfarbenie listov a vzrast. Ak sú spodné listy žlté až hnedé a mladá rastlinka intenzívne kvitne, určite je v strese. Samozrejme, nemáme na mysli zatvorené kvetné púčiky, prípadne s jedným kvetom. Na listoch sa sústreďte na ich spodnú časť, či sa na nej nevyskytujú škodce, alebo stopy po nich.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať:

Páčil sa Vám článok?
Súvisiace príspevky