Pestovanie šampiňónov

Pestovanie šampiňónov
zdroj: gettyimages.com

Šampiňóny sa dajú pripraviť na nespočetne veľa spôsobov a chutia dokonale. Uvarte si chutnú polievku či omáčku, naplňte ich alebo vypražte, skvele chutia aj ako grilovaná príloha. No viete, ktoré šampiňóny chutia najlepšie? Vypestované vo vlastnej záhrade.

...

Zbieranie húb na záhrade

Šampiňóny sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Obsahujú až 90 percent vody, veľa vitamínov a minerálnych látok a bielkovín. Nachádzajú sa v nich látky, ktoré veľmi silne bojujú s alergiami, pomáhajú regulovať nadváhu aj cukor v krvi a vyznačujú sa aj antibakteriálnymi vlastnosťami. Ak chcete zúžitkovať ich liečebné účinky, nejedzte ich surové ani vyprážané.

Šampiňóny si dopestujete aj v pohodlí domova. Vhodným miestom je napr. pivnica, avšak nie je to podmienka. Dôležité je, aby bola miestnosť tmavá, vlhká a teplota neklesala pod 12 stupňov. Základom úspechu je kvalitný substrát, tvorený slamou a hnojom, podľa vašich možností. Substrát navýšte do jedného metra. V dôsledku množenia baktérií dôjde v strede substrátu k výraznému zvýšeniu teploty, až nad 50 stupňov. Keď dosiahnete tento bod, substrát prevzdušnite. Ideálne bude, ak sa teplota zníži na cca 20 stupňov.

Dbajte na to, aby bol substrát stále vlhký, avšak nie mokrý. Za tri až štyri týždne by sa mal zmeniť na rašelinu, v ktorej budete pestovať šampiňóny. Preneste ho na miesto, kde chcete pestovať. Ideálne sú debničky, stolové alebo podlahové záhony. Prikryte ich s tmavou fóliou.

Pozrite si záhradné ručné náradie v týchto e-shopoch:

Na pripravený substrát nasypte zárodky a prekryte ďalšou vrstvou rašeliny. Prvé šampiňóny budete zbierať o tri až štyri týždne. Úroda bude veľmi bohatá a zbierať môžete každé dva až tri dni. Len dajte pozor na to, aby ste zbierali mladé plodnice. Tie sú totiž najchutnejšie. Medzi zbermi záhony polievajte.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: