Pestovanie zeleru

26. septembra 2019
Zeler - pestovanie

Zeler patrí spolu s mrkvou k najpoužívanejšej koreňovej zelenine. Už len z tohto dôvodu nechýba pri pestovaní v žiadnej záhradke. Lenže nie je zeler ako zeler. Poznáme hneď niekoľko druhov zeleru – zeler, zeler vňaťový. Každý z nich potrebuje pri pestovaní niečo iné.

Pestujeme zeler

Inak tiež zeler voňavý sa pestuje u nás zhruba od 19. storočia. Prišiel k nám z Južnej Európy. Poznali ho už obyvatelia starého Egypta, ktorí používali jeho listy k pohrebným obradom. Pôvodný zeler planý nebol určený na konzumáciu. K dokonalosti ho dotiahli až Gréci. Záhradkári najviac pestujú zeler, menej potom zeler listový. Veľké podzemné buľvy sa konzumujú surové aj tepelne upravené. Listový využijete formou korenia a prísad do omáčok a polievok. Rapíkatým môžete dochutiť šaláty či zapekané pokrmy. Šťava zo zeleru podporuje chuť do jedla, upravuje trávenie a pôsobí močopudne.

Ak si chceme dopestovať vlastné sadenice zeleru, je čas aby sme v polovici februára zasiali semeno. Zeler má vegetačnú dobu
od zasiatia do zberu 180 – 250 dní, podľa kultivaru, sadenice musíme včas predpestovať, pretože dopestovanie priesad trvá
až 3 mesiace. Semeno pred vysiatím môžeme namáčať vo vode na 24 – 60 hodín, čím urýchlime klíčenie. Musíme ale pamätať
na to, že semeno dýcha, a aby sme ho neutopili, je potrebné pri namáčaní po každých 12 hodinách zliať vodu a nechať semeno 1 hodinu na vzduchu. Po namáčaní vysievame do kelímka alebo plytkej misky do dobrej kompostovej zeminy. Pri teplote nad
22 C zeler klíči na svetle, preto ho nemusíme zapracovať do pôdy, stačí ak namáčané semeno vylejeme na pripravenú pokyprenú pôdu a mierne zatlačíme, aby sa spojilo s pôdou a nevyschýnalo. Misku zakryjeme kúskom priesvitnej fólie a dáme na teplé miesto do 30 C (na drevenú dosku na radiátor). Pravidelne rosíme, aby semeno nevyschlo. Akonáhle sa objavia prvé klíčky, misku prenesieme na chladnejšie plne osvetlené miesto, napr. parapetnú dosku a odkryjeme fóliu. Po vyrastení 2-3 pravých lístkov prvýkrát pikirujeme (presádzame) do väčšej nádoby na vzdialenosť 1,5-2 cm. Po ujatí priesady zahnojíme liadkom amónnym 1 dkg liadku na liter vody. Hnojenie opakujeme každých 7-10 dní. Po zosilnení sadeníc pikirujeme druhýkrát na vzdialenosť 5-6 cm zase do kvalitnej humusovej pôdy tak, aby sme sadili rastlinky len po koreňový krčok. Po ujatí znovu prihnojujeme, ale už striedame liadok s Cereritom alebo NPK. Zeler je bohatý konzument vody, preto nezabudnime na pravidelnú zálievku a dostatok svetla, aby sa priesady nevyťahovali. Chladnejšie miesto zabrzdí bujný rast.

Pôdne podmienky
Zeler potrebuje pôdu humóznu, bohato zásobenú živinami, nevysýchavú, neutrálnu až slabo zásaditú stredne ťažko hlinitú.
Vyžaduje stálu vlhkosť vzduchu a pôdy, preto mu vyhovujú aj mierne zatienené polohy. Sucho znižuje úrodu aj kvalitu dužiny.
Koreňová sústava rastie do šírky až 70 cm a hĺbky 150 cm. Aj keď hovoríme o koreňovej zelenine, zeler vytvára buľvu podobne
ako reďkvička a červená repa a nevytvára buľvu, ak je hlboko zasadený. Pri vysádzaní sadíme na vrch miernej hroble len do
hĺbky, aby boli zakryté korene. Pri výsadbe skrátime korene, čím podporíme tvorbu absorpčných koreňov. V našich podmienkach
vysádzame až koncom mája, pretože ak po výsadbe poklesnú teploty pod 10 C, môže dôjsť k jarovizácii a zeler vybieha do
kvetu. Sadenice pred výsadbou otužujeme a postupne znižujeme teplotu. sadíme v spone 40×40-50 cm, pretože pri hustejšom spone vyrastú menšie hľuzy. Po ujatí hnojíme močovkou, hnojivým zákvasom. Zálievka prekvaseným hydinovým trusom neriedeným (po závlahe) 6x počas sezóny vytvára až 300 g buľvy. Zeler je citlivý na nedostatok vápnika, mangánu a bóru. Pri nedostatku bóru odumierajú srdiečkové listy, praskajú a hnednú buľvy. Pri skladovaní zahníva od srdiečka. Zeler je jedným z málo druhov zeleniny, ktorý k dobrému rastu potrebuje chloridové hnojivo (draselnú soľ, nie síran draselný), čo pri nedostatku hnoja môže byť príčinou neúspechu pri pestovaní. Hneď po ujatí môžeme aplikovať zálievku 1% draselnou soľou (10 dkg na 10 litrov vody), ktorú počas pestovania ešte raz zopakujeme. Počas pestovania neprihŕňame – zeler musí mať korene vonku, často kypríme. V priebehu augusta rastlinám odrežeme ostrým nožom bočné korene, čím docielime pekne tvarované buľvy. Odtrhávanie listov počas vegetácie znižuje výnosy. Na listy si vyčleňme 1-2 rastlinky. Zavlažujeme dávkou 25-50 litrov na štvorcový meter a počas sezóny použijeme 8-12 uvedených dávok. Najviac vlahy potrebuje v auguste a septembri. Ak nemáme močovku, hydinový trus alebo hnojivý zákvas, pridávame NPK alebo Cererit do závlahovej vody. Zberáme do polovice októbra za suchého počasia, korene skrátime na 2-4 cm, hneď odstránime listy až na malé srdiečko 1-2 listov. Skladujeme pri teplote 2 C v piesku alebo ľahkej pôde.

zdroj: gettyimages.com

Vitamíny – liečivé účinky
Obsahuje éterické oleje, vitamín B1, B2,PP,7mg% C, list 75-100 mg% vitamínu C. Z minerálov vápnik, sodík, draslík, horčík
a fosfor. Podporuje trávenie, činnosť ľadvín, vhodný pri cukrovke.

Kuchynské použitie
Zeler nečerná pri varení, ak ho na chvíľu pred varením ponoríme do octovej vody. Dá sa dusiť, zapekať, plniť alebo vyprážať. Vňať varením v polievke stráca svoju hodnotu.

Výsev
Pri pestovaní je najdôležitejším faktom začať včas s výsevom. To preto, aby sadeničky, ktoré neskôr presadíte do záhrady, mali čas vyrásť. Semená vysejte už vo februári, táka sa to všetkých druhov zeleru. Doba klíčenia sa pohybuje okolo 2-3 týždňov pri teplote 15-20 ° C. Jedinou možnosťou, ako obísť pestovanie zeleru zo semienok je zakúpenie hotových sadeníc v máji. Sadeničky sa nesmú nachladit. Reakciou na prechladnutie je, že vám neskôr nevzídu a nič z nich nebude. Pestovanie nie je nijako náročné. Sadenice bulvového druhu musíte vysadiť na záhon v rozostupoch 30 x 40 centimetrov do brázd hlbokých 20 cm. Sadenice stopkového druhu zasaďte v rozostupoch 50 centimetrov do brázdy hlbokej 20 cm. Po zasadení ich výdatne zalejte. Po celú dobu rastu potrebuje výdatnú zálievku, pôda musí byť neustále vlhká. Nikdy nezalievajte listy, riskovali by ste tým ochorenia. Bulvový zeler je potrebné pravidelne okopávať.

Úroda
Pripravený na zber je asi za 200 dní od výsadby. Vždy sa zberá s príchodom prvých mrazov. Avšak výhodou je, že prvé menšie buľvy sa môžu zožať na začiatku júla. U stopkového druhu sa zberajú listy. Dbajte na odstránenie špičiek listov, tie sa nekonzumujú. Zrelý býva o tridsať dní skôr ako buľvový. Pri pestovaní vňaťového zeleru sa zberá vňať už v priebehu vegetácie. Používať sa môže čerstvá aj sušená.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať:

Páčil sa Vám článok?