Poradíme vám, ako vybrať záhradný gril

12. novembra 2019
Záhradný gril
zdroj: gettyimages.com

Leto a grilovačky patria neodmysliteľne k sebe. Bez dobrého a kvalitného grilu sa však nezaobídete. Ako postupovať pri jeho výbere a na čo všetko si dať pozor? V nasledujúcom článku nájdete mnoho cenných informácií.

Omamná vôňa a praskot ohňa aj so záhradným grilom

Vybrať kvalitný gril nemusí byť vôbec jednoduché. Majú rozličnú veľkosť, tvar, materiál konštrukcie aj spôsob prípravy pokrmov. V tomto smere jednoznačne vedú grily na drevené uhlie. Hovoríme im aj zaručená klasika za primeranú cenu. Pripravovaným jedlám dajú nezameniteľnú vôňu dymu a vy sa cítite zrazu ako deti, ktoré piekli špekáčiky na ohni pri potoku. Vo väčšine prípadov ide o liatinové grily, prípadne sú vyrobené z čierneho plechu. Sú cenovo najdostupnejšie, avšak nemusí ísť vždy len o lacnú variantu. Ľahko sa skladajú aj prenášajú a zaujímavá je aj ich životnosť. Ako negatívum možno vnímať nemožnosť regulovania teploty a dlhý čas, potrebný na prípravu pahreby. Palivom je drevené uhlie alebo brikety.

Pohodlnejšou alternatívou, ktorú môžete využiť aj v interiéri je plynový gril. S vôňou dymu sa budete musieť rozlúčiť, avšak má mnoho výhod, ktoré zaiste oceníte. Palivom je plyn a ovládanie grilu pripomína kuchynský sporák. Jednoducho otáčate gombíkmi, v dôsledku čoho je možné aj regulovanie teploty. Plynový gril sa aj veľmi rýchlo rozpáli a umožní prípravu väčšieho množstva jedál naraz. Pri jeho používaní ale rátajte s omnoho väčším priestorom, v dôsledku robustnejšej konštrukcie.

Pozrite si grily a príslušenstvo v týchto e-shopoch:

Ďalšou interiérovou alternatívou sú elektrické grily. Ich využitie vonku je možné maximálne na terase alebo balkóne, pretože vyžadujú prívod elektrickej energie. Sú ľahké, dobre prenosné, rýchlo sa rozpália a ponúkajú možnosť regulovania teploty. Plocha na grilovanie je však podstatne menšia, ako v prípade plynových grilov. Elektrický gril si môžete rozložiť aj na jedálenskom stole a jedlo servírovať priamo z roštu. A to všetko hocikedy, kedy vám to napadne. Jeho použitie je možné prakticky neobmedzene.

Zásady správneho grilovania

Základom je čistota
Grilovačky sú jednoducho super. Príprava jedla, pečenie na rozpálenom rošte, servírovanie a všetky tie aktivity okolo toho, kto by ich nemal rád. Lenže na konci prichádza niečo menej zábavné. čistenie grilu. Nemusíte ale zúfať, nejde o nič hrozné. Pri liatinových griloch myslite na pravidelné olejovanie roštu. Zabránite jeho hrdzaveniu a menej sa naň budú lepiť aj zvyšky jedla. Ak budete rošt čistiť pravidelne a kým je ešte teplý, ušetríte si kopec času a námahy.

Poklop nie je ozdobaVlastníte gril s poklopom? Potom vedzte, že tam nie je na okrasu, ale preto, aby ste ho používali. Poklopom totiž regulujete teplotu a prúdenie vzduchu vo vnútri grilu. Jedlo sa pripravuje rýchlejšie, avšak nestráca šťavnatosť a nezhorí. Pripravovať môžete aj omnoho väčšie a hrubšie kusy mäsa. S regulovaním teploty súvisí aj jej meranie, obzvlášť ak pečiete väčšie kusy mäsa, napr. celé kurence alebo hrubšie v prípade steakov. Pravidelným meraním totiž ustrážite, aby bolo mäsko prepečené a pritom zostalo šťavnaté. V prípade elektrických a plynových grilov je to pomerne jednoduché, avšak grily na drevené uhlie musíte poriadne rozpáliť. Grily s poklopom sú spravidla vybavené aj teplomerom.

Prenosný gril
zdroj: gettyimages.com

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať:

Páčil sa Vám článok?
Súvisiace príspevky