Tieto potraviny, by mali byť v každej domácnosti

9. marca 2018
Tieto potraviny, by mali byť v každej domácnosti

Keď prídete večer unavení domov, chcete len rýchlu a zdravú večeru. No aby išlo všetko ľahko, mali by ste mať po ruke všetky dôležité potraviny.

Prvým krokom na prípravu zdravých jedál je skladovať suroviny v kuchyni tak, aby bolo všetko po ruke.

Americká spoločnosť boja proti rakovine zostavila plán, kam umiestniť jednotlivé potraviny tak, aby práve spĺňali nielen podmienku rýchlej prípravy, ale aj kritérium v prospech zdravia.

Čo by nemalo chýbať v špajze ?

Adjustable wire shelving is an inexpensive product for customizing your pantry space..jpeg

Fazuľa – keď si pri varení pokrmov z fazule dáte pozor na množstvo tuku a vysokoenergetických prísad, môžete si dopriať chutné krémové polievky, prívarky aj kaše. A pre vegetariánky: v správnej kombinácii s obilninami a so zeleninou nahradí aj mäso. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov,  neobsahuje žiadny cholesterol, navyše pomáha znižovať hladinu tukov v krvi.

Ryža –  ryža natural je bez pochýb jednou z najzdravších potravín, po ktorých môžete siahnuť.

Cestoviny – jedálniček si môžete obohatiť aj o ražné cestoviny, špaldové či kukuričné. Dobrým cestovinám stačí olivový olej, cesnak alebo bylinky.

Ďalšími suchými potravinami, ktoré by sme mali mať v našej špajzi sú napríklad kuskus, mak, polenta.

Pantry finished rs picnic chocolate cake 046.jpg

Základná a nepostrádateľná zelenina je cibuľa. Potom by ste mali mať aj paradajky v konzerve, ktoré sa hodia tiež do rôznych omáčok. Rybičky v konzerve na nátierku či do cestovín a na dochutenie jedál nesmie chýbať ocot, olej, bylinky a koreniny.

Ďalším samozrejme nenahraditeľným úložným priestorom v kuchyni je chladnička. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča nastaviť v chladničke teplotu, tak aby dosahovala v strednej polici 5 °C.

Čo by nemalo chýbať v chladničke ?

Refrigerated food.jpg

Samozrejme by tam nemala chýbať zelenina a ovocie aj čerstvé ovocné šťavy. Ďalej sú to jogurty a mliečne výrobky. Tie obsahujú dôležité lactobacily pre dobrý vývoj črevnej mikroflóry.

Refrigerator_625x350_81436441162.jpg

Taktiež medzi hlavné suroviny patria vajcia a maslo, ktoré majú všestranné využitie pri varení.

Posledným dôležitým miestom je mraznička, ktorá slúži k dlhodobejšiemu uchovaniu potravín. Teplota v mraziacom boxe by mala byť  18 °C.

V mraziaku samozrejme môžete uchovať všetky potraviny od mäsa po pečivo. Ideálne je spotrebovať potraviny do 6 mesiacov.

Páčil sa Vám článok?
reklama: